Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. április 3., szombat

Tej és Tojásmentes Ünnepi kalács

Az Ünnep sosem telhet el kalács nélkül, lehet Karácsony, vagy Húsvét.
 Viszont most a  Karácsonyi kalácssütésemmel ellentétben, most nem  sütöttem irdatlan mennyiséget, csak egy fonott kalácsot, sőt egy nyuszi forma is kisült még belőle Vikike kedvéért.


Hozzávalók:

250 g bio fehér liszt búzacsírával
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt,
2 dl növényi tej
1/2 citrom leve és reszelt héja
80 g bio margarin
60 g barna  nádcukor, vagy nyírfa cukor
maroknyi mazsola
1 evőkanál méz
1 csomag instant adalékmentes élesztő vagy 1 zacskó foszfátmentes sütőpor



A liszteket összekeverjük a cukorral, majd a közepébe lyukat csinálunk. 
( Ha sütőport használunk, nyírfa cukor esetén, a lisztet, nyírfa cukrot és a sütőport először összekeverjük!)


Tipp: Ha nyírfa cukorral készítjük akkor sütőporral  kell készíteni a kalácsot, mert nem fog megkelni!

A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk.  
A  növényi tejet langyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a liszt közepébe, picit összedolgozzuk az élesztőt a cukros  liszttel, hozzáadjuk a margarint, mazsolát a citrom levet és héját.
Alaposan kézzel összedolgozzuk, addig amíg el válik az edény falától.
Letakarjuk és kb.30 percig kelesztjük, majd kiolajozzuk a formát és belehelyezzük a tésztát, akár fonhatjuk is.
A formában is kelesztjük, meleg helyen, letakarva 20-25 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig sütjük. Az első 10 percnél hagyjuk a 200 fokot, majd levesszük 150 fokra.
Miután megsült, kivesszük és a tetejét megkenjük a mézzel, megszórhatjuk a barna nádcukorral és még 1-2 percre vissza tesszük a sütőbe. Langyosan isteni, sosem bírom kivárni, hogy teljesen kihűljön, habár igazán csak akkor szeletelhető szépen!




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyírfacukorral is megkel?

Szabóné Papp Emőke írta...

Köszönöm az észrevételt!
Valóban nem kel meg a nyírfacukorral, sütőporral javasolt készíteni!
Javítom a bejegyzést.