Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. június 15., kedd

Kedd - Fitt lúgosító menüajánlat


...Folytatva a heti menü ajánlatot:


Reggeli:

A turmixok előnye, hogy eltelítenek, frissítenek és a forróságban hidratálnak, hiszen ilyenkor még inkább oda kell figyelni az elegendő folyadék fogyasztásra.


Banán turmix:

1 db nem túlérett banán vagy egy alma
3 dl növényi tej
késhegynyi fahéj
2 evőkanál pille zabpehely ( könnyen puhul)



Az összetevőket össze turmixoljuk és a tetejét megszórjuk fahéjjal, kevés zabpehellyel.


Tízórai:

Előfordulhat, hogy az ebédig még megéhezünk, akkor ha igényünk van rá fogyaszthatunk idény gyümölcsöt, én most mivel szezonja van egy kis tál cseresznyét választottam.

Ebéd:

Nyári zöldségleves,
Wok zöldségek bambusszal és mungóbab csírával


Nyári zöldségleves:




Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
2 szál közepes répa
3-4 db nagyobb újkrumpli
1 kis fej zsenge zeller fej és kevés a szárából
4-5 db csiperke gomba
1 evőkanálnyi vegamix
1-1,5 l víz


A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk, a zeller szárát is apróra  felszeleteljük. A vizet odatesszük főni a vegamixel és amikor lobogni kezd hozzáadjuk a zöldségeket. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban elkészül a leves és a zöldségek sem főnek szét. A zsenge zöldségek gyorsan megpuhulnak, kb. 15 perc a lobogástól számítva. Kevés zeller levelet felaprítunk és az elkészült levesre szórhatjuk tálaláskor.


Wok zöldségek bambusszal és mungóbab csírával:


 
A cukkiniből és a répából a második fogásba is került. Rövid keresgélés után az egyik super marketben találtam olyan bambuszt üvegben amely nem tartalmazott tartósítószert és mindenféle adalékanyagot:)

Hozzávalók:
 
1 db kisebb cukkini
2 db kisebb répa
2 szál gyökér
2 cikk fokhagyma
2-3 db paprika
1 db. konzerv bambusz
125 g barna rizs
kb. 50 g friss mungóbab csíra
3 evőkanál olíva olaj

Fűszerek:
késhegyni curry ( ízlés kérdése, hogy erős vagy nem),
késhegynyi 7 fűszer keverék,
friss gyömbér
1 kávéskanálnyi szója szósz


Az előzőleg, pár órára ( legjobb egy éjszakára beáztatott) barna rizst oda tesszük főni sós vízben.
A zöldségeket tisztítás után hosszú csíkokra vágjuk, a fokhagymát vékony szeletekre.
A wokban felhevítjük az olajat és rádobjuk először a fokhagymát, ügyelve, hogy ne égjen meg folyamatosan mozgatjuk a wokkot, vagy fakanállal kavarjuk. Amikor pirulni kezd következhet  a répa  a gyökérrel , majd mehet a cukkini, paprika, bambusz. A wokkban sült zöldségek csak megpirulnak, roppanósak, nem pároljuk őket. Közben fűszerezzük a fenti fűszerekkel, a friss gyömbérből keveset reszelünk bele. A végére hagyjuk a mungóbab csírát, hogy a csírában lévő tápanyagok benne maradjanak. Átforgatjuk és készen is van. A legvégén a puhára főtt és leszűrt barna rizzsel összekeverjük.



Uzsonna:

Ha a két étkezés között délután megéheztek, választhattok a két frissítő, hidratáló turmix között, attól függően, ha délután még terveztek test edzést vagy sportolást akkor kellő energiát ad a gyümölcs turmix és frissít, ideális a koffeines italok helyett. Ha viszont nincs sportolás tervbe véve akkor maradjatok inkább a hidratáló, szintén frissítő uborka turmix mellett.

Meggy turmix:

Ebéd után min. 1 órával fogyasszuk!



 
Én egy alacsony cukortartalmú gyümölcsöt választottam. Azt tudni kell, ha fogyni szeretnénk csökkenteni kell a cukor fogyasztást függetlenül attól, hogy milyen cukor, sajnos a gyümölcs cukor is gátolja a fogyást, viszont sportolás előtt energiát ad és nem többlet szénhidrátot amit a szervezet elraktároz a zsír szövetekben.
 Erjedés gátló fűszert ( fahéj, gyömbér, igazi vanília) mindenképpen használjatok, mert bármilyen cukorról legyen is szó, önmagában erjed és sajnos az erjedésből fölösleges savak keletkeznek.

Hozzávalók:

100 g magozott megy
3 dl növényi tej
1 dl víz
1 kávéskanálnyi méz, vagy xilit növényi édesítő ( elhagyható)
késhegynyi fahéj

Az összetevőket összeturmixoljuk.


Hidratáló uborka turmix:

1 db kigyóuborka
3-4 evőkanál  növényi tejszín, pl.: zab tejszín
késhegynyi tengeri só
3 dl víz
friss vagy szárított kapor

Az összetevőket összeturmixoljuk. A végén megszórjuk a felaprított kaporral.


Vacsora

Gyömbéres zeller saláta:

Recept és fotó itt!

A friss gyömbért sűrűn alkalmazom, mert a következő tulajdonságokkal bír: immunerősítő, erős a tisztító, méregtelenítő  hatása, gyorsítja az anyagcserét és erjedésgátló fűszer!




Nincsenek megjegyzések: