Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. szeptember 7., péntek

Hajdinalisztes palacsinta citromkrémmel

 
A hajdina (más néven pohánka, tatárka) jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél és a cukorbetegeknél.
Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is.
A belőle készült lisztből készíthetünk palacsintát, próbáltam más jellegű süteményeknél is, de jellegzetes íze miatt ( ami egyébként nem rossz ízt jelent), nem aratot nagy sikert.
A palacsinta a kellemesen savanykásan - édes citromkrémmel nagyon finom ízhatású.
 Próbálhatjuk más krémekkel is, vagy cukormentes lekvárokkal.

Hozzávalók:
 
200 g hajdina liszt
200 g világos tönkölyliszt
1 l víz
3 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi szódabikarbóna
 
kókusz olaj a sütéshez.
 
A fenti összetevőkből palacsinta tésztát keverünk és kókusz olajjal kikent palacsinta sütőn egyenként kisütjük.
 
Citromkrém:
 
400 ml kókusztejszín
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál nyírfacukor
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
pár csepp citrom olaj
 
A kókusztejszínt összekeverjük a vízzel, csomómentesen elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a citrom levet, héját és olajat.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük ameddig besűrűsödik.
A krémhez adhatunk cukormentes (kukoricasziruppal), kandírozott citromhéjjat, vagy aranymazsolát.
Hagyjuk kihűlni, majd hidegen mégegyszer átkeverjük és igényt szerint töltjük vele a palacsintáinkat.

Nincsenek megjegyzések: