Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. október 10., szerda

Tojásmentes Rántotta


Mielőtt megosztanám veletek ezt a receptet, olvassatok el pár gondolatot a tojásról, illetve a tojás fogyasztás hatásairól: tovább olvasom..
Senkit sem szeretnék meggyőzni, hogy miért jó ha valaki tojásmentesen táplálkozik, de ezek az érvek amelyek ellene szólnak számomra elég meggyőzőek, az élővércsepp analízisről nemis beszélve.
 
A recept összetevője a tofu, amely, mint tudjuk szója sajt és a szóját manapság sokan kerülik, ellenzik a fogyasztását, amivel  nem értek egyet.
Mert általában ez a tábor a hús,-tej,-tojásról megvan győződve, hogy természetes táplálék.
Viszont azt aláírom, hogy kerülnünk kell a génmanipulált, túlságosan feldolgozott élelmiszereket, de szerencsére kis hazánkban még nem jellemző a génmanipulált szója.
A termék eredetét mindig el kell olvasni! Javaslom, hogy bioterméket válasszatok, megtaláljátok a csomagoláson, hogy biztonságos GMO mentes termék.
 
Néhány érv a tofu mellett:
 
Szerintem ez a szója legtermészetesebb felhasználási módja amely a legősibb múltra tekint vissza.
 
Élettani hatásai:
 
 - Kiváló növényi fehérje forrás és számos tápanyag található benne, és az biztos, hogy sokkal jobb, mint bármelyik állati eredetű vagy tejből készült étel.
 - Az izoflavonoidok - a fitoösztrogének ( növényi, természetes ösztrogének) egyik fajtája - megelőzik a hormonfüggő daganatok, mellrák kialakulását. ( Már a férfiaknál is, hála a dezodoroknak).
 - A daidzen, egy bizonyos izoflavonoid, gátolja a rákos daganatok növekedését.
 - A genistein egy enzim, amely gátolja a daganatok növekedését és elősegíti a sejtek differenciálódását. A vizsgálatok szerint gátolja a prosztatában, illetve az emlőben kialakult daganatos sejtek növekedését.
 - fitinsav kelátot képez a daganatkeltő hatású mycotoxinokkal, így megköti és eltávolítja őket a szervezetből.
- proteáz gátlók blokkolják a daganatok növekedését segítő enzimek hatását, mint például a vastagbél,-emlő,-májrák ellen hatnak.
 - Szója védi a szívet, és elősegíti a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását  férfiaknál is.
 
 forrás: Dr. Robert Young: Ph csoda
 
Ami ajánlott a szójatermékekből választani: Szója csíra, Hidegen sajtolt szójacsíra olaj, Szója lecitin, tofu, szója liszt.
 
Kerüljük és  ritkán fogyasszuk a feldolgozott szójatermékeket: virsli, felvágottak, granulátumok, erjesztett szójatermékek: miszó, tempeh, szójaszósz.
 
Következzen a recept:
 
Hozzávalók ( 2 fő részére):
 
300 g natúr tofu
200 ml növényi tejszín
késhegynyi himalaya só
örőlt rózsa bors
1 db közepes vöröshagyma
késhegynyi kurkuma
kókusz olaj a sütéshez
friss petrezselyem zöldje
 
A tofut sajtreszelőn lereszeljük,  vagy kézzel elmorzsoljuk majd fűszerezzük: sózzuk, belekeverjük a kurkumát és összedolgozzuk a növényi tejszínnel.
Villa segítségével kissé összetörjük.
A kókuszolajon a felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tofus keveréket és addig sütjük ameddig kicsit összeáll. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem zölddel.
 
 
 
 
 
 
 

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Sajnos mostanában tényleg ördögtől valónak kiáltották ki, pedig hát népek élnek szóján és rizsen.
A szójaizolátumot tartalmazó termékek nem lennének rosszak, ilyenek a felvágottak, és virsli félék, mert az könnyebben emészthető, csak épp az egyéb adalékanyagok a hátrányai.